Ας δημιουργήσουμε μαζί μια πιο υγιεινή εκδοχή του αγαπημένου μας γλυκού των εορτών! Αυτή η συνταγή μειώνει σημαντικά τη ζάχαρη και το λίπος, χωρίς να θυσιάζει τη γεύση.
Υλικά:
- Για τη ζύμη:
- Για το σιρόπι:
- 200 ml μέλι
- 100 ml νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 2-3 γαρύφαλλα
Οδηγίες:
- Προετοιμασία: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, σιμιγδάλι, μπαχαρικά, αλάτι).
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ενωστε τα δύο μείγματα και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
- Φτιάξτε μπαλάκια από τη ζύμη και τοποθετήστε τα σε λαδόκολλα.
- Ψήστε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Σιρόπι: Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας το μέλι, το νερό, την κανέλα και τα γαρύφαλλα για 5-7 λεπτά.
- Αφού βγουν τα μελομακάρονα από τον φούρνο, βουτήξτε τα ζεστά στο κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα.
- Αφού στραγγίσουν, πασπαλίστε τα με καρύδια και κανέλα.
Συμβουλές:
- Γλυκαντικά: Αν θέλετε να μειώσετε ακόμα περισσότερο τη ζάχαρη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στέβια ή άλλο φυσικό γλυκαντικό.
- Λιπαρά: Για μια ακόμα πιο υγιεινή επιλογή, μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του ελαιολάδου με μηλόξυδο.
- Αλεύρι: Αν θέλετε μια πιο εντυπωσιακή υφή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από αλεύρι ολικής άλεσης και αλεύρι αμυγδάλου.
- Σιρόπι: Για ένα πιο πλούσιο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε στο σιρόπι λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Απολαύστε τα μελομακάρονα σας με μέτρο και καλές γιορτές!
Πανταζής (Άκης) Δ. Τάκας M.Sc. Med. Sci, M.Pr.
Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Εξειδίκευση στην Διατροφή Αθλητών & Αθλούμενων, Πανεπιστήμιο Γλασκώβης
M. Pr Εξειδίκευση στις Διατροφικές διαταραχές, Κ.Ε.Α.Δ.Δ., B.P.S, N.C.E.D.