Συνταγή για πιο “υγιεινά” μελομακάρονα

Συνταγή για πιο "υγιεινά" μελομακάρονα - Διαιτολόγος ΑλεξανδρούποληΑς δημιουργήσουμε μαζί μια πιο υγιεινή εκδοχή του αγαπημένου μας γλυκού των εορτών! Αυτή η συνταγή μειώνει σημαντικά τη ζάχαρη και το λίπος, χωρίς να θυσιάζει τη γεύση.

Υλικά:

  • Για τη ζύμη:
    • 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
    • 100 γρ. σιμιγδάλι
    • 1/2 κ.γ. baking powder
    • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
    • 1/2 κ.γ. κανέλα
    • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
    • 1/4 κ.γ. αλάτι
    • 100 ml ελαιόλαδο
    • 100 ml χυμός πορτοκάλι
    • 100 ml μέλι
    • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Για το σιρόπι:
    • 200 ml μέλι
    • 100 ml νερό
    • 1 ξύλο κανέλας
    • 2-3 γαρύφαλλα

Οδηγίες:

  1. Προετοιμασία: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, σιμιγδάλι, μπαχαρικά, αλάτι).
  3. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  4. Ενωστε τα δύο μείγματα και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
  5. Φτιάξτε μπαλάκια από τη ζύμη και τοποθετήστε τα σε λαδόκολλα.
  6. Ψήστε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  7. Σιρόπι: Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας το μέλι, το νερό, την κανέλα και τα γαρύφαλλα για 5-7 λεπτά.
  8. Αφού βγουν τα μελομακάρονα από τον φούρνο, βουτήξτε τα ζεστά στο κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα.
  9. Αφού στραγγίσουν, πασπαλίστε τα με καρύδια και κανέλα.

Συμβουλές:

  • Γλυκαντικά: Αν θέλετε να μειώσετε ακόμα περισσότερο τη ζάχαρη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στέβια ή άλλο φυσικό γλυκαντικό.
  • Λιπαρά: Για μια ακόμα πιο υγιεινή επιλογή, μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του ελαιολάδου με μηλόξυδο.
  • Αλεύρι: Αν θέλετε μια πιο εντυπωσιακή υφή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από αλεύρι ολικής άλεσης και αλεύρι αμυγδάλου.
  • Σιρόπι: Για ένα πιο πλούσιο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε στο σιρόπι λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.

Απολαύστε τα μελομακάρονα σας με μέτρο και καλές γιορτές!

Πανταζής (Άκης) Δ. Τάκας M.Sc. Med. Sci, M.Pr.

Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Εξειδίκευση στην Διατροφή Αθλητών & Αθλούμενων, Πανεπιστήμιο Γλασκώβης
M. Pr Εξειδίκευση στις Διατροφικές διαταραχές, Κ.Ε.Α.Δ.Δ., B.P.S, N.C.E.D.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *