Σουπιές με Σπανάκι και Λεμόνι: Ένα Νηστίσιμο Πιάτο Θαλασσινής Απόλαυσης
Αγαπητοί μου φίλοι της θάλασσας και της κουζίνας, ετοιμαστείτε να βουτήξετε σε ένα πιάτο που θα σας ταξιδέψει στις ελληνικές ακτές! Οι σουπιές με σπανάκι και λεμόνι δεν είναι απλά ένα νηστίσιμο πιάτο. Είναι μια γαστρονομική περιπέτεια που θα κάνει τον ουρανίσκο σας να ζητάει κι άλλο!
Τι Κάνει Αυτό το Πιάτο Τόσο Ξεχωριστό;
Φανταστείτε τη γλυκιά γεύση της φρέσκιας σουπιάς να συναντά τη γήινη νοστιμιά του σπανακιού, και όλα αυτά να αγκαλιάζονται από τη ζωηρή οξύτητα του λεμονιού. Είναι σαν να βάζετε τη θάλασσα και τη γη σε ένα πιάτο και να τις αφήνετε να χορέψουν ένα ζεϊμπέκικο γεύσεων!
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε λωρίδες
- 500γρ φρέσκο σπανάκι, πλυμένο και ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- Χυμός από 2 λεμόνια
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα
Οδηγίες
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό μέχρι να αρωματίσει το λάδι.
- Ρίχνουμε τις σουπιές και τις σοτάρουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά.
- Αν χρησιμοποιείτε κρασί, το προσθέτετε τώρα και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθεί.
- Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά ή μέχρι οι σουπιές να μαλακώσουν.
- Σερβίρουμε ζεστό, πασπαλίζοντας με φρέσκο μαϊντανό και συνοδεύοντας με φέτες λεμονιού.
Σουπιές με σπανάκι και λεμόνι (ανά μερίδα 200g)
Θρεπτικά συστατικά | Ποσότητα |
---|---|
Θερμίδες | 180 kcal |
Υδατάνθρακες | 10g |
Πρωτεΐνες | 25g |
Λιπαρά | 6g |
Φυτικές ίνες | 3g |
Σάκχαρα | 2g |
Γιατί να Δοκιμάσετε Αυτή τη Συνταγή;
Αυτό το πιάτο δεν είναι απλά μια νηστίσιμη επιλογή. Είναι ένας διατροφικός θησαυρός! Οι σουπιές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και χαμηλές σε λιπαρά, ενώ το σπανάκι προσφέρει σίδηρο και βιταμίνες. Και το λεμόνι; Ω, το λεμόνι! Όχι μόνο προσθέτει μια εκρηκτική γεύση, αλλά η βιταμίνη C που περιέχει βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από το σπανάκι. Είναι σαν να έχετε έναν διατροφολόγο και έναν σεφ να συνεργάζονται στην κουζίνα σας!
Επιπλέον, αυτό το πιάτο είναι τόσο ευέλικτο! Μπορείτε να το απολαύσετε ως κυρίως γεύμα με λίγο ρύζι ή να το σερβίρετε ως μεζέ σε ένα τραπέζι με φίλους. Και ξέρετε τι; Είναι τόσο νόστιμο που ακόμα και οι φίλοι σας που δεν νηστεύουν θα γλείφουν τα δάχτυλά τους!
Λοιπόν, τι λέτε; Είστε έτοιμοι να φέρετε λίγη από τη μαγεία της ελληνικής θάλασσας στην κουζίνα σας; Πιστέψτε με, μετά από αυτό το πιάτο, η νηστεία θα σας φαίνεται σαν… γιορτή!
Καλή μαγειρική και ακόμα καλύτερη όρεξη!
Πανταζής (Άκης) Δ. Τάκας M.Sc. Med. Sci, M.Pr.
Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Εξειδίκευση στην Διατροφή Αθλητών & Αθλούμενων, Πανεπιστήμιο Γλασκώβης
M. Pr Εξειδίκευση στις Διατροφικές διαταραχές, Κ.Ε.Α.Δ.Δ., B.P.S, N.C.E.D.
Μια σκέψη για “Σουπιές με Σπανάκι & Λεμόνι: Νηστίσιμη Θαλασσινή Απόλαυση”