Ρεβίθια με κάρυ και κουρκουμά: Ένα νηστίσιμο ταξίδι στις γεύσεις της Ανατολής

Ρεβίθια με Κάρυ και Κουρκουμά: Ένα Νηστίσιμο Ταξίδι στην Ανατολή

Αγαπητοί μου φίλοι των γεύσεων και των αρωμάτων, ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στην Ανατολή χωρίς να φύγετε από την κουζίνα σας! Τα ρεβίθια με κάρυ και κουρκουμά δεν είναι απλά ένα ακόμη νηστίσιμο πιάτο. Είναι μια γαστρονομική περιπέτεια που θα κάνει τον ουρανίσκο σας να νομίζει ότι έχει διαβατήριο!

Πιάτο με κρεμώδη ρεβίθια σε σάλτσα κάρυ και κουρκουμά, γαρνιρισμένο με φρέσκο κόλιανδρο
Όταν η ελληνική παράδοση συναντά τα αρώματα της Ινδίας!

Τι Κάνει Αυτό το Πιάτο Τόσο Μαγικό;

Φανταστείτε τα γήινα, κρεμώδη ρεβίθια να συναντούν τα πικάντικα, εξωτικά αρώματα του κάρυ και του κουρκουμά. Είναι σαν να βάζετε την ελληνική παράδοση σε ένα μαγικό χαλί και να την στέλνετε για μια βόλτα στα παζάρια της Ινδίας!

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 500γρ ρεβίθια, μουλιασμένα από το βράδυ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας κάρυ σε σκόνη
  • 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 400ml γάλα καρύδας
  • 1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό λαχανικών
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • Φρέσκος κόλιανδρος για το γαρνίρισμα

Οδηγίες

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κάρυ και τον κουρκουμά και ανακατεύουμε για ένα λεπτό μέχρι να αρωματιστεί το λάδι.
  3. Ρίχνουμε τα ρεβίθια, τα ντοματάκια, το γάλα καρύδας και το νερό ή ζωμό. Ανακατεύουμε καλά.
  4. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια και να δέσει η σάλτσα.
  5. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
  6. Σερβίρουμε ζεστό, γαρνίροντας με φρέσκο κόλιανδρο.

Ρεβίθια με κάρυ και κουρκουμά (ανά μερίδα 200g)

Θρεπτικά συστατικά Ποσότητα
Θερμίδες 250 kcal
Υδατάνθρακες 35g
Πρωτεΐνες 12g
Λιπαρά 8g
Φυτικές ίνες 8g
Σάκχαρα 4g

Γιατί να Δοκιμάσετε Αυτή τη Συνταγή;

Αυτό το πιάτο δεν είναι απλά ένα γευστικό ταξίδι. Είναι ένας διατροφικός θησαυρός! Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ενώ το κάρυ και ο κουρκουμάς έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι σαν να έχετε έναν γιόγκι και έναν διατροφολόγο να συνεργάζονται στην κουζίνα σας!

Επιπλέον, αυτό το πιάτο είναι τόσο ευέλικτο! Μπορείτε να το απολαύσετε με ρύζι, να το χρησιμοποιήσετε ως γέμιση για πίτες, ή ακόμα και να το φάτε σκέτο ως μια πλούσια σούπα. Και ξέρετε τι; Είναι τόσο νόστιμο που θα κάνει ακόμα και τους πιο δύσπιστους να αναφωνήσουν “Namaste” στη νηστεία!

Λοιπόν, τι λέτε; Είστε έτοιμοι να πάρετε τον ουρανίσκο σας για ένα ταξίδι στην Ανατολή; Πιστέψτε με, μετά από αυτό το πιάτο, η νηστεία θα σας φαίνεται σαν… διακοπές στο Νεπάλ!

Καλή μαγειρική και ακόμα καλύτερη όρεξη!

 

Πανταζής (Άκης) Δ. Τάκας M.Sc. Med. Sci, M.Pr.

Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Εξειδίκευση στην Διατροφή Αθλητών & Αθλούμενων, Πανεπιστήμιο Γλασκώβης
M. Pr Εξειδίκευση στις Διατροφικές διαταραχές, Κ.Ε.Α.Δ.Δ., B.P.S, N.C.E.D.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια σκέψη για “Ρεβίθια με κάρυ και κουρκουμά: Ένα νηστίσιμο ταξίδι στις γεύσεις της Ανατολής”