Ψητά Λαχανικά με Σάλτσα Ταχινιού: Ένα Νηστίσιμο Πιάτο που θα Λατρέψετε
Αγαπητοί μου φίλοι των λαχανικών και των κρεμώδων σαλτσών, ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε ένα πιάτο που θα κάνει τη νηστεία σας να μοιάζει με γιορτή! Τα ψητά λαχανικά με σάλτσα ταχινιού δεν είναι απλά ένα ακόμη νηστίσιμο γεύμα. Είναι μια συμφωνία γεύσεων και υφών που θα κάνει τον ουρανίσκο σας να τραγουδήσει!

Τι Κάνει Αυτό το Πιάτο Τόσο Ακαταμάχητο;
Φανταστείτε ζουμερά, καραμελωμένα λαχανικά να “κολυμπούν” σε μια βελούδινη σάλτσα ταχινιού. Είναι σαν να βάζετε τον κήπο και το παντοπωλείο σε ένα ραντεβού στα τυφλά, και – ω του θαύματος – ταιριάζουν τέλεια!
Υλικά (για 4 άτομα)
Για τα λαχανικά:
- 2 μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
- 2 κολοκύθια, κομμένα σε φέτες
- 2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε λωρίδες
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
Για τη σάλτσα ταχινιού:
- 1/2 φλιτζάνι ταχίνι
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 2-3 κουταλιές της σούπας νερό
- Αλάτι κατά βούληση
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
- Απλώνουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά στη μέση του ψησίματος.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ταχινιού: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ταχίνι με το λεμόνι, το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Προσθέτουμε σιγά-σιγά νερό μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή πυκνότητα. Αλατίζουμε κατά βούληση.
- Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, τα σερβίρουμε ζεστά, περιχύνοντάς τα με τη σάλτσα ταχινιού.
Ψητά λαχανικά με σάλτσα ταχινιού (ανά μερίδα 200g)
Θρεπτικά συστατικά | Ποσότητα |
---|---|
Θερμίδες | 180 kcal |
Υδατάνθρακες | 20g |
Πρωτεΐνες | 6g |
Λιπαρά | 10g |
Φυτικές ίνες | 6g |
Σάκχαρα | 8g |
Γιατί να Δοκιμάσετε Αυτή τη Συνταγή;
Αυτό το πιάτο δεν είναι απλά μια γευστική απόλαυση. Είναι ένας διατροφικός θησαυρός! Τα ψητά λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ το ταχίνι προσφέρει πρωτεΐνη και ασβέστιο. Είναι σαν να έχετε έναν διατροφολόγο, έναν σεφ και έναν καλλιτέχνη να συνεργάζονται στην κουζίνα σας!
Επιπλέον, αυτό το πιάτο είναι τόσο ευέλικτο! Μπορείτε να το απολαύσετε ως κυρίως γεύμα, ως συνοδευτικό, ή ακόμα και ως γέμιση για σάντουιτς. Και ξέρετε τι; Είναι τόσο νόστιμο που ακόμα και οι πιο φανατικοί κρεατοφάγοι θα ζητήσουν δεύτερη μερίδα!
Λοιπόν, τι λέτε; Είστε έτοιμοι να μετατρέψετε την κουζίνα σας σε ένα εργαστήριο γεύσεων; Πιστέψτε με, μετά από αυτό το πιάτο, η νηστεία θα σας φαίνεται σαν… γαστρονομική περιπέτεια!
Καλή μαγειρική και ακόμα καλύτερη όρεξη!
Πανταζής (Άκης) Δ. Τάκας M.Sc. Med. Sci, M.Pr.
Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Εξειδίκευση στην Διατροφή Αθλητών & Αθλούμενων, Πανεπιστήμιο Γλασκώβης
M. Pr Εξειδίκευση στις Διατροφικές διαταραχές, Κ.Ε.Α.Δ.Δ., B.P.S, N.C.E.D.