Κρέμα Καραμελέ με Γάλα Καρύδας: Ένα Εξωτικό Νηστίσιμο Επιδόρπιο
Αγαπητοί μου φίλοι των κρεμωδών απολαύσεων και των εξωτικών γεύσεων, ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε ένα επιδόρπιο που θα σας ταξιδέψει σε τροπικούς παραδείσους! Η κρέμα καραμελέ με γάλα καρύδας δεν είναι απλά ένα ακόμη νηστίσιμο γλυκό. Είναι μια βελούδινη αποκάλυψη που θα κάνει τον ουρανίσκο σας να νομίζει ότι κάνει διακοπές σε ένα εξωτικό νησί!
Τι Κάνει Αυτό το Επιδόρπιο Τόσο Μαγευτικό;
Φανταστείτε την κρεμώδη υφή της κλασικής κρέμας καραμελέ να συναντά την τροπική γλυκύτητα του γάλακτος καρύδας, όλα αυτά κάτω από μια λαχταριστή στρώση καραμέλας. Είναι σαν να βάζετε όλη τη μαγεία ενός ηλιοβασιλέματος στην Καραϊβική σε ένα μπολ!
Υλικά (για 6 μερίδες)
Για την καραμέλα:
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
Για την κρέμα:
- 2 κονσέρβες γάλα καρύδας (400ml η καθεμία)
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/4 φλιτζάνι κορν φλάουρ
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου (προαιρετικά)
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
- Για την καραμέλα: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, λιώνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Μοιράζουμε αμέσως την καραμέλα σε 6 ραμεκέν ή μικρά πυρίμαχα μπολ.
- Για την κρέμα: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γάλα καρύδας, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το αλάτι μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και το εκχύλισμα αμυγδάλου (αν το χρησιμοποιούμε) και ανακατεύουμε καλά.
- Μοιράζουμε το μείγμα στα ραμεκέν πάνω από την καραμέλα.
- Τοποθετούμε τα ραμεκέν σε ένα βαθύ ταψί και γεμίζουμε το ταψί με ζεστό νερό μέχρι τη μέση των ραμεκέν (μπεν μαρί).
- Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι η κρέμα να σταθεροποιηθεί αλλά να έχει ακόμα μια ελαφριά κίνηση στο κέντρο.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή καλύτερα όλη τη νύχτα.
- Για το σερβίρισμα, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από τις άκρες κάθε ραμεκέν και αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.
Κρέμα καραμελέ με γάλα καρύδας (ανά μερίδα 100g)
Θρεπτικά συστατικά | Ποσότητα |
---|---|
Θερμίδες | 220 kcal |
Υδατάνθρακες | 25g |
Πρωτεΐνες | 2g |
Λιπαρά | 14g |
Φυτικές ίνες | 1g |
Σάκχαρα | 22g |
Γιατί να Δοκιμάσετε Αυτή τη Συνταγή;
Αυτή η κρέμα καραμελέ δεν είναι απλά ένα επιδόρπιο. Είναι μια γευστική περιπέτεια που συνδυάζει την κομψότητα της γαλλικής ζαχαροπλαστικής με την εξωτική γοητεία των τροπικών! Το γάλα καρύδας προσφέρει υγιεινά λιπαρά και μια μοναδική κρεμώδη υφή, ενώ η καραμέλα προσθέτει μια πλούσια, καπνιστή γλυκύτητα. Είναι σαν να έχετε έναν Γάλλο pastry chef, έναν διατροφολόγο και έναν ταξιδιωτικό οδηγό να συνεργάζονται στην κουζίνα σας!
Επιπλέον, αυτό το επιδόρπιο είναι τόσο εντυπωσιακό! Μπορείτε να το σερβίρετε σε ένα επίσημο δείπνο και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, ή να το απολαύσετε ως μια πολυτελή απόλαυση μετά από μια κουραστική μέρα. Και ξέρετε τι; Είναι τόσο νόστιμο που κανείς δεν θα πιστέψει ότι είναι νηστίσιμο!
Λοιπόν, τι λέτε; Είστε έτοιμοι να μεταμορφώσετε την κουζίνα σας σε ένα εξωτικό ζαχαροπλαστείο; Πιστέψτε με, μετά από αυτή την κρέμα καραμελέ, η νηστεία θα σας φαίνεται σαν… γαστρονομικές διακοπές στα τροπικά!
Καλή μαγειρική και ακόμα καλύτερη απόλαυση!
Πανταζής (Άκης) Δ. Τάκας M.Sc. Med. Sci, M.Pr.
Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Εξειδίκευση στην Διατροφή Αθλητών & Αθλούμενων, Πανεπιστήμιο Γλασκώβης
M. Pr Εξειδίκευση στις Διατροφικές διαταραχές, Κ.Ε.Α.Δ.Δ., B.P.S, N.C.E.D.