Γλυκό του Κουταλιού Σύκο: Παραδοσιακό Νηστίσιμο Επιδόρπιο

Γλυκό του Κουταλιού από Σύκα: Ένα Παραδοσιακό Νηστίσιμο Επιδόρπιο

Αγαπητοί μου φίλοι των παραδοσιακών γλυκών και των φρουτένιων απολαύσεων, ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο με μια γεύση που θυμίζει το σπίτι της γιαγιάς! Το γλυκό του κουταλιού από σύκα δεν είναι απλά ένα ακόμη νηστίσιμο επιδόρπιο. Είναι ένα κομμάτι της ελληνικής παράδοσης που θα κάνει τον ουρανίσκο σας να νοσταλγήσει τα καλοκαίρια στο χωριό!

Βαζάκι με γυαλιστερό γλυκό του κουταλιού από σύκα και ένα ασημένιο κουταλάκι
Η γεύση του ελληνικού καλοκαιριού σε ένα κουταλάκι!

Τι Κάνει Αυτό το Γλυκό Τόσο Ξεχωριστό;

Φανταστείτε τη γλυκιά γεύση των ζουμερών σύκων να συναντά την τραγανή υφή του φρούτου, όλα αυτά μέσα σε ένα πλούσιο σιρόπι αρωματισμένο με βανίλια και κανέλα. Είναι σαν να βάζετε όλη τη γεύση του ελληνικού καλοκαιριού σε ένα βαζάκι!

Υλικά (για περίπου 4-5 βαζάκια)

  • 1 κιλό σύκα, κατά προτίμηση μικρά και σφιχτά
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ασβέστη (για να παραμείνουν τραγανά τα σύκα)

Οδηγίες

  1. Πλένουμε καλά τα σύκα και αφαιρούμε το κοτσάνι. Κάνουμε μια μικρή τομή στη βάση κάθε σύκου.
  2. Σε μια λεκάνη με νερό, διαλύουμε τον ασβέστη και βυθίζουμε τα σύκα για 2-3 ώρες.
  3. Ξεπλένουμε πολύ καλά τα σύκα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό. Τα βράζουμε για 5 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε.
  4. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού, την κανέλα και τη βανίλια. Ανακατεύουμε και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  5. Προσθέτουμε τα σύκα στο σιρόπι και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να δέσει το σιρόπι και να καραμελώσουν ελαφρά τα σύκα.
  6. Αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια του βρασμού.
  7. Όταν το σιρόπι έχει δέσει (ρίχνουμε μια σταγόνα σε ένα πιατάκι και αν δεν απλώνεται είναι έτοιμο), αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  8. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για λίγο και μετά το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.
  9. Κλείνουμε καλά τα βαζάκια και τα αναποδογυρίζουμε για 5-10 λεπτά.

Γλυκό κουταλιού από σύκα (ανά κουταλιά της σούπας 30g)

Θρεπτικά συστατικά Ποσότητα
Θερμίδες 50 kcal
Υδατάνθρακες 13g
Πρωτεΐνες 0.2g
Λιπαρά 0g
Φυτικές ίνες 1g
Σάκχαρα 12g

Γιατί να Δοκιμάσετε Αυτή τη Συνταγή;

Αυτό το γλυκό του κουταλιού δεν είναι απλά ένα επιδόρπιο. Είναι ένα ταξίδι στις ρίζες της ελληνικής γαστρονομίας! Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ το μέλι προσφέρει φυσική γλυκύτητα. Είναι σαν να έχετε μια γιαγιά, έναν ζαχαροπλάστη και έναν διατροφολόγο να συνεργάζονται στην κουζίνα σας!

Επιπλέον, αυτό το γλυκό είναι τόσο ευέλικτο! Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ως επιδόρπιο, να το προσθέσετε σε γιαούρτι για ένα θρεπτικό πρωινό, ή ακόμα και να το χρησιμοποιήσετε ως γαρνιτούρα σε τυριά για ένα εντυπωσιακό ορεκτικό. Και ξέρετε τι; Είναι ένα υπέροχο δώρο για φίλους και συγγενείς, ένα κομμάτι της ελληνικής παράδοσης σε ένα βαζάκι!

Λοιπόν, τι λέτε; Είστε έτοιμοι να φέρετε λίγη από τη μαγεία του ελληνικού καλοκαιριού στο τραπέζι σας αυτή τη Σαρακοστή; Πιστέψτε με, μετά από αυτό το γλυκό του κουταλιού, η νηστεία θα σας φαίνεται σαν… γιορτή γεύσεων και αναμνήσεων!

Καλή παρασκευή και ακόμα καλύτερη απόλαυση!

Πανταζής (Άκης) Δ. Τάκας M.Sc. Med. Sci, M.Pr.

Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Εξειδίκευση στην Διατροφή Αθλητών & Αθλούμενων, Πανεπιστήμιο Γλασκώβης
M. Pr Εξειδίκευση στις Διατροφικές διαταραχές, Κ.Ε.Α.Δ.Δ., B.P.S, N.C.E.D.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *