Φακές με Πορτοκάλι και Δεντρολίβανο: Ένα Νηστίσιμο Πιάτο που θα σας Ταξιδέψει
Αγαπητοί μου φίλοι των οσπρίων και των αρωματικών γεύσεων, ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε ένα πιάτο που θα κάνει τη νηστεία σας να μοιάζει με γαστρονομική περιπέτεια! Οι φακές με πορτοκάλι και δεντρολίβανο δεν είναι απλά ένα ακόμη νηστίσιμο γεύμα. Είναι ένα ταξίδι γεύσεων που θα κάνει τον ουρανίσκο σας να χορεύει συρτάκι από χαρά!

Τι Κάνει Αυτό το Πιάτο Τόσο Μαγευτικό;
Φανταστείτε τη γήινη γεύση των φακών να συναντά τη ζωηρή οξύτητα του πορτοκαλιού και το αρωματικό άγγιγμα του δεντρολίβανου. Είναι σαν να βάζετε όλη τη γεύση ενός ελληνικού περιβολιού σε ένα πιάτο!
Υλικά (για 4 μερίδες)
- 250γρ φακές
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
- Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση
- 1/4 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα
Οδηγίες
- Ξεπλένουμε καλά τις φακές και τις στραγγίζουμε.
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ένα λεπτό ακόμα.
- Ρίχνουμε τις φακές, το φύλλο δάφνης, το δεντρολίβανο και καλύπτουμε με νερό.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι οι φακές να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε ακόμα το σχήμα τους.
- Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το μηλόξυδο, αλάτι και πιπέρι.
- Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις.
- Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και τα κλωνάρια δεντρολίβανου.
- Σερβίρουμε ζεστές, πασπαλίζοντας με φρέσκο μαϊντανό.
Φακές με πορτοκάλι και δεντρολίβανο (ανά μερίδα 250g)
Θρεπτικά συστατικά | Ποσότητα |
---|---|
Θερμίδες | 230 kcal |
Υδατάνθρακες | 40g |
Πρωτεΐνες | 15g |
Λιπαρά | 3g |
Φυτικές ίνες | 12g |
Σάκχαρα | 6g |
Γιατί να Δοκιμάσετε Αυτή τη Συνταγή;
Αυτές οι φακές δεν είναι απλά ένα γεύμα. Είναι μια αγκαλιά για το στομάχι και την ψυχή σας! Οι φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, το πορτοκάλι προσφέρει βιταμίνη C, και το δεντρολίβανο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι σαν να έχετε έναν διατροφολόγο, έναν αρωματοποιό και μια γιαγιά από την Πελοπόννησο να συνεργάζονται στην κουζίνα σας!
Επιπλέον, αυτό το πιάτο είναι τόσο ευέλικτο! Μπορείτε να το απολαύσετε ζεστό ως κυρίως γεύμα, κρύο ως σαλάτα, ή ακόμα και να το χρησιμοποιήσετε ως γέμιση για πίτες. Και ξέρετε τι; Είναι τόσο νόστιμο που ακόμα και οι πιο δύσπιστοι με τα όσπρια θα ζητήσουν δεύτερο πιάτο!
Λοιπόν, τι λέτε; Είστε έτοιμοι να μεταμορφώσετε την κουζίνα σας σε ένα αρωματικό περιβόλι της ελληνικής υπαίθρου; Πιστέψτε με, μετά από αυτές τις φακές, η νηστεία θα σας φαίνεται σαν… γαστρονομική εκδρομή στους πορτοκαλεώνες της Πελοποννήσου!
Καλή μαγειρική και ακόμα καλύτερη απόλαυση!
Πανταζής (Άκης) Δ. Τάκας M.Sc. Med. Sci, M.Pr.
Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Εξειδίκευση στην Διατροφή Αθλητών & Αθλούμενων, Πανεπιστήμιο Γλασκώβης
M. Pr Εξειδίκευση στις Διατροφικές διαταραχές, Κ.Ε.Α.Δ.Δ., B.P.S, N.C.E.D.