Μπανάνες Ψητές με Κανέλα και Μέλι: Ένα Ζεστό Νηστίσιμο Επιδόρπιο
Αγαπητοί μου φίλοι των γλυκών απολαύσεων και των αρωματικών γεύσεων, ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε ένα επιδόρπιο που θα ζεστάνει την καρδιά σας ακόμα και τις πιο κρύες μέρες της νηστείας! Οι μπανάνες ψητές με κανέλα και μέλι δεν είναι απλά ένα ακόμη νηστίσιμο γλυκό. Είναι μια αγκαλιά σε πιάτο που θα κάνει τον ουρανίσκο σας να νομίζει ότι βρίσκεται σε ένα ζεστό, φιλόξενο σπίτι μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα!

Τι Κάνει Αυτό το Επιδόρπιο Τόσο Μαγευτικό;
Φανταστείτε τη γλυκιά γεύση της καραμελωμένης μπανάνας να συναντά το άρωμα της κανέλας και τη ζεστασιά του μελιού. Είναι σαν να τυλίγετε όλη την παρηγοριά ενός σπιτικού γλυκού σε ένα απλό αλλά εκπληκτικό πιάτο!
Υλικά (για 4 άτομα)
- 4 μεγάλες, ώριμες μπανάνες
- 4 κουταλιές της σούπας μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
- 4 κουταλιές της σούπας νερό
- Ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Κόβουμε τις μπανάνες στη μέση κατά μήκος, αφήνοντας τη φλούδα.
- Τοποθετούμε τις μπανάνες, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το μέλι, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο (αν το χρησιμοποιούμε), το λεμόνι και το νερό.
- Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από τις μπανάνες, φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι οι μπανάνες να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά.
- Σερβίρουμε ζεστές, περιχύνοντας με το σιρόπι που έχει δημιουργηθεί στο ταψί και πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς αν επιθυμούμε.
Μπανάνες ψητές με κανέλα και μέλι (ανά μερίδα 120g)
Θρεπτικά συστατικά | Ποσότητα |
---|---|
Θερμίδες | 150 kcal |
Υδατάνθρακες | 35g |
Πρωτεΐνες | 1g |
Λιπαρά | 1g |
Φυτικές ίνες | 3g |
Σάκχαρα | 25g |
Γιατί να Δοκιμάσετε Αυτή τη Συνταγή;
Αυτό το επιδόρπιο δεν είναι απλά ένα γλυκό. Είναι μια αγκαλιά για την ψυχή σας! Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο και φυτικές ίνες, το μέλι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, και η κανέλα βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου. Είναι σαν να έχετε έναν διατροφολόγο, έναν ζαχαροπλάστη και έναν θεραπευτή να συνεργάζονται στην κουζίνα σας!
Επιπλέον, αυτό το επιδόρπιο είναι τόσο ευέλικτο! Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο για ένα ελαφρύ γλυκό, να το συνοδεύσετε με μια μπάλα παγωτό καρύδας για μια πιο πλούσια εκδοχή, ή ακόμα και να το σερβίρετε πάνω σε νηστίσιμες κρέπες για ένα εντυπωσιακό brunch. Και ξέρετε τι; Είναι τόσο εύκολο στην παρασκευή που μπορείτε να το φτιάξετε ακόμα και όταν έχετε ξαφνικούς επισκέπτες!
Λοιπόν, τι λέτε; Είστε έτοιμοι να γεμίσετε το σπίτι σας με το υπέροχο άρωμα ψημένης μπανάνας και κανέλας; Πιστέψτε με, μετά από αυτό το επιδόρπιο, η νηστεία θα σας φαίνεται σαν… μια γλυκιά περιπέτεια!
Καλή μαγειρική και ακόμα καλύτερη απόλαυση!
Πανταζής (Άκης) Δ. Τάκας M.Sc. Med. Sci, M.Pr.
Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Εξειδίκευση στην Διατροφή Αθλητών & Αθλούμενων, Πανεπιστήμιο Γλασκώβης
M. Pr Εξειδίκευση στις Διατροφικές διαταραχές, Κ.Ε.Α.Δ.Δ., B.P.S, N.C.E.D.